čtvrtek 20. srpna 2015

Co je to vlastně Vzpírání?

O vzpírání už jsem se zmínil, tak co to je?
Takže definice by zněla asi tak, že vzpírání je jeden z původních olympijských sportů. Postupem času se měnil a modifikoval až do dnešní podoby. Ale takovou definici si můžete přečíst na wikipedii. Jádro pudla je v tom, dostat činku s co největší váhou nad hlavu. No a tohle snažení nám ještě stížil nějaký človíček, který dal tomuto sportu pravidla :D.  A taková menší zajímavost pro crossfiťáky. Jedna, přesněji dvě části crossfitu jsou právě vzpírání. Vzpírání se skládá z Trhu a Nadhozu.

Trh
Sice tato disciplína vypadá jednoduše, ale pro mnoho lidí je však mnohem těžší než nadhoz. Pro mě je jednodušší právě trh, protože je to vyloženě dynamická disciplína. Ale co si budeme povídat, tisíc lidí, tisíc chutí. Moje drahá polovička to cítí přesně naopak, kdyby mohla tak trh ze vzpírání vyškrtne :D...
Teď trošku prakticky. Trh se dá nakouskovat do několika částí, ale nejdůležitější je:

- Výtah
- Dřep     







Tyto dvě části a všechno mezi nimi je snad to nejtěžší co na trhu je.

Nadhoz
Je složen ze dvou částí. Přemístění, (to je ta část, kdy si přeješ, aby si neměl nohy, ale hydrauliku u zadku :D) je moment, kdy činka putuje ze země na ramena, ve vzpěračském slangu na prsa. Na to hned navazuje druhá část a to výraz. Úkol je jasný, dostat činu z ramen nad hlavu. No ono se to snadněji řekne než udělá :D ale to platí asi u každého sportu. 













No tak sem vám snad trochu objasnil, co je to Vzpírání :)
A co si o vzpírání myslíte vy?





Žádné komentáře:

Okomentovat